Onze woonplaats

Ikebana & Bonsai = Ikebonsai Op mijn website vind je daar straks alles over ! Ook vindt je er alles over: leerbewerking, handgemaakte sieraden maken, edelsmeden (Forkometrie) tekenen en schilderen (oa: Masterclass),Spray art-space art, muurschilderingen maken. Maar ook alles over Feng shui-> Ikebana art, Secculenten (vetplantjes) en niet te vergeten: Tuin Bonsai enz.

Hoe het allemaal begon. . . 

In mijn jeugd was er al geen leeg blaadje meer te vinden waar ik niet op getekend had, en was het als snel duidelijk dat ik de creatieve kant zou opgaan....Na de basis school waar ik niet goed mee kon met rekenen, en lezen, omdat ik nl toen erg stotterde. (wat Inmiddels reuze mee valt tegenover toen,) en ben me eigenlijk gaan richten om de dingen die ik wel goed kon, zoals het werken met mijn handen. Mijn creatieve vaardigheden zeg maar en daarnaast ben ik jaren lang 'div.sporten' blijven doen . Waar ik ook redelijk goed mee kon...

-

De Schoolkrant:

Na de basis school ging ik me meer en meer richten op het creatieve vlak, en maakte ik wekelijks voor de schoolkrant leuke en grappige stripverhalen en merkte dat ik wel goed kon tekenen, en ging me richten op het schilderen. . .

De keuze was gemaakt en begon ik aan de opleiding Schilderen algemeen in Doetinchem , dat was toen zoiets als een voorportaal,

waar je 2 kanten op kon, de kunstacademie of huisschilder. . . Het eerste was dan wel de 1e keuze maar viel ik daar eigenlijk net buiten.

mede omdat ik dus met rekenen nog steeds moeite had, en dat juist zwaar meewoog.

Ik hoorde dat er een kans bestond dat wanneer je op een talenten-open dag meedeed, je een kleine kans had op een opleiding als beeldend kunstenaar,  wanneer je buitengewone talenten had. . . en zo melde ik me aan en gingen mijn moeder en ik die zaterdag op pad naar Zutphen aan de ijselkade 1.

-

Vrije Kunstacademie Zutphen:

Naast de overige vakken waar ik dus met rekenen afviel op de A.T.S. schilderschool, haalde ik er wel mijn diploma en mocht ik toch wat laten zien op de kunstacademie in Zutphen. We mochten kiezen wat we wilden laten zien en bleven er 8 personen over van zo'n 150 deelnemers

en koos ik voor het vrij schilderen en het boetseren. Kennelijk was mijn werkstuk prachtig geworden en een beetje buitengewoon. (een buuste van een oude man met baard en hoed) en viel ik nog net binnen de boot..haha gelukkig maar! ! !.

-

Buitengewone kunstzinnige vakken:

Men koos 8 personen en ook ik hoorde daar gelukkig bij. We mochten ons daarna een half jaar lang bewijzen, en als dat goed ging? kregen we een de opleiding helemaal gratis: in buitengewone kunstzinnige vakken. Daarna ging er echt een wereld voor mij open. En kon ik eigenlijk laten zien wat ik kon, en zo graag wilde. Mijn kunstige ideeën en mijn fantasie kon ik daar omzetten in realiteit. 

-

Opdrachten: 

Ons select groepje kreeg diverse opdrachten in de regio Gelderland en mochten we in ''Loenen (bij Apeldoorn) 20 zomerhuisjes pimpen.

Dat lukte zo goed dat de huisjes later per stuk werden verkocht, voor veel geld, maar zo bleek later dat alleen de school daar beter van werd. . . . @#$#@ 

Compilatie van foto's van het atelier uit 2014

In de jaren daarna heb ik lesgegeven in tekenen en schilderen, en om verveling te voorkomen ging ik op de andere dagen op zoek naar andere creatieve vaardigheden.  Ik ontdekte tijdens een braderie in Doesburg iemand die bezig was met glaskralen branden. Na een tijdje kijken mocht ik het ook eens proberen toen ik ernaar vroeg. Het was er stervens druk, en ik begon gewoon onbevangen met de eerste stapjes die deze Amerikaanse dame mij voordeed.

-

Doordat ik te langzaam draaide met het stokje, (de mandrel) ontstond er een soort ei of druppel. Ik vroeg tussendoor of ze ook beeldjes kon maken van glas? en ze vertelde dat ze dat zelf nog niet kon, en dat 't heel erg moeilijk was.

Ik vroeg naar een andere kleuren glasstaafjes, en dat was dus zwart en wit.

Ik ontdekte dat het werken met glas erg nauw luisterde. Plots bleef het glasstaafje plakken aan het hete bolletje glas.

Het leek op een soort pootje, en dat ging er redelijk goed weer af in het vuur.

Na 8 pootjes met zwart en wit kwam ze even kijken, en schrok een beetje van die rare soort spin die ik had gemaakt !.

Ze geloofde echter niet dat ik deze net zelf had gemaakt met de brander. De mensen die stonden te kijken vertelden haar echter,

hoe ik dat had gedaan en was ze erg verbaasd.  Eenmaal thuis ben ik me verder gaan verdiepen in het glassierkunst

en daarna ook handgemaakte sieraden maken. . . .


Een nieuwe hobby: HOT GLAS (2013)

Nadat ik meer informatie had vergaard, ben ik me gaan verdiepen in deze mooie en spannende hobby, en kwam op een leuk internet Forum voor glasbranders ,( www.overalglas.nl )  met allemaal mensen uit deze wereld.  Vele mensen bleken al tijden bezig met het maken van glaskralen. Ik kreeg de tip om het geleidelijk op te bouwen, mede omdat het A: een zeer moeilijke bezigheid was! en B: Het een ''vrij dure'' hobby was. Zeker als je niet zo veel te besteden hebt als ik . . . .

Na flink sparen en rond zoeken, veel vragen en een beetje geluk, kwam plots de kans.! Ik kon een complete brander overnemen,

nl een Mini CC.! ! ! (zie foto) . Dat bleek een goede professionele brander, die echter extra zuurstof nodig had om goed te functioneren.

Dus was ik er nog niet, en ook het glas en het werkmateriaal moest nog gevonden worden. Ik had nog een lange weg te gaan! . . .  

De Mini CC

Na veel informeren en zoeken kwam toch geleidelijk aan alles op zijn pootjes terecht, en vond ik bijna alle materialen die ik nodig had voor het branden van glas. Ik vernam dat ik na een jaartje oefenen verder kon werken aan het echte werk, nl het maken van glasfigurines.

Ik ben eerst begonnen met een workshop en het maken van glaskralen in allerlei soorten, kleuren en vormen.

Er zijn kunstenaars die hier heel ver in gaan en kost het je al gauw een godsvermogen.

Je moet het daarnaast ook nog eens kunnen verkopen wat je maakt, en dat kan het best in een grote stad.

De meeste hobbybranders wonen dan ook in de grotere steden waar de afzetmarkt veel groter is dan hier in de achterhoek.

Daarbij komt dan wel dat er daar meer concurentie is. Echter hier in de regio waar ik woon zijn er maar een paar. bv ik elke grotere stad maar 1 of 2. Daar komt nog de crisis bovenop. . .  

-

Een moeilijke leerschool;

Onderweg kwam ik natuurlijk allerlei problemen tegen, want niet elk soort glas kun je door elkaar heen gebruiken, en heeft het allemaal zijn eigen waarden en eigenschappen. Er bestaat zg Hard glas: dat is bv ''Boro en Murano'' en deze zijn veelal wat stroperiger en stijver .

Boro is vaak alleen in transparant. Er is daarnaast ook gekleurd glas, dat is normaal zachter en smelt bij wat lagere temperaturen . is echter moeilijker hanteerbaar. zoals het zg Lauscha glas.

Daartussen zijn er nog wel veel soorten glas die ik hier niet allemaal wil noemen, maar ik werkte dus met deze 3

3. Boro, Murano en Lauscha. (later ook met bohemia glas)  

Hier zie je een paar Figurines (Glazen beeldjes) Van Lauschaer glas die ik in ons voormalige atelier heb gemaakt. Ik kon tijdens het glasblazen meerdere kleuren door elkaar gebruiken, zolang het maar dezelfde waarden heeft.

Daar moest ik heel vaak op letten, omdat het anders niet goed pakt, en vaak uit elkaar spatte bij de afkoeling. Ik ontdekte dat het lauschaer glas vrij snel smelt, en dat je snel en beheerst moest werken. Het is net honing, en was het vaak een echt spel met het ''verhitten en weer afkoelen''. Echter kon je mooi spelen met de vele kleuren glasstaven. Zoals je hierboven goed kunt zien....Ik heb er heel wat gemaakt die straks allemaal te koop zijn.....

Boro en Murano glas:

Na verloop van tijd heb ik zo'n anderhalf jaar bijna dagelijks leren werken met allerlei soorten glas.

't was het steeds uitproberen en hopen dat het lukte.

Ik was vaak op (Overalglas.nl)  en leerde veel van andere collega's, die vaak al veel langer met glas werkten en al veel verder waren dan ik. Mensen die me af en toe antwoord gaven op al mijn vragen.

En zo kwam ik ook aan ''Murano glas.

'Zoals veel mensen misschien weten is Murano glas vaak erg duur, maar is het ook prachtig en zuiver glas, en kan je er heerlijk mee werken in de hete brander. Het is wat stroperiger en smelt niet zo heel snel, (zoals bv Lauscha glas). 

Later kwam ik er achter dat er nog een soort glas bestaat dat ongeveer dezelfde eigenschappen heeft als Murano, en vele malen goedkoper is als Murano, nl het Boro glas. Echter is er een nadeel: je kunt het vaak alleen in transparant staven kopen, en is wel duurder dan Lauscha staven.

-

Flessenglas uit de glasbak ! ! !

Ik kwam er achter via dat Forum dat flessenglas ook een soort Boroglas is, echter is het vaak al eens gerycicled, en daardoor niet helemaal loepzuiver., ze noemen het ''insluitsels''. Dezelfde term die ik later tegenkwam bij de mineralen,

daarover later meer....

''Het leek me het beste om het maar gewoon eens te gaan proberen en zag bij de gemeente een gekleurde flessen glas liggen,

die door iemand was gedumpt voor een grote container.

Na een half uur had ik allerlei soorten gekleurde flessen die ik thuis voorzichtig aan kleine stukjes maakte.

En daarna sorteerde in kleine bekertjes. Het bleek een goede zet want ''Boroglas'' zoals ik al zei was er alleen transparant.

-

Dit flessenglas echter had allerlei soorten kleuren en het was helemaal gratis!. Daarbij was het goed bewerkbaar in de brander, al was het wel wat stijver dan de staven transparant. En duurde het vaak wat langer om het glas 'heter en heter' te krijgen tot het zg smeltpunt.

Daarna was het lekker dik en stroperig en kon je het met het juiste gereedschap kneden en bewerken, 'net als klei zeg maar'.

-

(afkoel oven)

Veel Figuurtjes zijn helaas na het maken stuk geknapt, omdat ik geen goede manier had om het glas rustig te laten afkoelen.

Wel met lavagranulaat en bubbel poeder dat zijn  korrels , maar dat werkte niet goed voor de grotere werkstukken.

Regelmatig moest ik dus naar vrienden en bekenden die wel zo'n oventje hadden , maar ook daar ging het vaak mis.

Ik was van plan om een afkoeloventje te kopen, maar die bleek enorm veel geld te kosten, en dat kon ik me niet veroorloven.

Maar maakte ik in die tijd toch veel verschillende leuke beeldjes (Figurines) van glas.

Veelal in Boro, en soms Murano glas, soms met of zonder een spiegeltje.

Dat leerde ik als eerste op youtobe, en het was een erg leuke en spannende bezigheid.

-

Spiegeltjes met Boro glas:

Na veel oefenen en uitproberen leerde ik via youtobe ook vlechten met glas, en op de pagina ''glassierkunst' zie je er al heel wat.

 

Contact:

Atelier Mooie Dingen

Stadsplein 70a / 704JB

's-Heerenberg / GLD

Gemeente Montferland.

*

(Wij zijn sinds 2004 aangesloten bij de KVK te Arnhem.)


Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.